REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Winorośle - odmiany, przeznaczenie, uprawa amatorska
Winorośle - odmiany, przeznaczenie, uprawa amatorska

             

Winorośl winogron winogrona

               

                Uprawa winorośli znana jest od starożytności. Dostarcza ona do czasów obecnych pysznych soków czy też szlachetnych win. Wiele osób marzy o uprawie winogron w swoim ogrodzie. Wydaje się być nierealną uprawa winogron w naszym kraju - nic bardziej mylnego. Jest wiele odmian, które wyglądem i smakiem przypominają te z odległych krain, które można hodować w naszym klimacie.

 

 

Uprawa z przeznaczeniem

 

Będąc początkującym ogrodnikiem największą trudnością dla nas jest wybór roślin. W przypadku winorośli podział jest następujący:

                                    

1. Odmiany deserowe - są to odmiany, przeważnie wielkoowocowe, o słodkich owocach, chrupiącym miąższu i bardzo delikatnej skórce. Grona odmian deserowych zebrane są w bardzo okazale grona. Mają one najwyższą wartość handlową. Np.:

 

 

  • Alden           
  •  Muscat letni
  • Perła Zali
  • Schuler
Winorośl Winogron deserowe

 

 

2. Odmiany przerobowe na wino - czyli odmiany, które jak na polskie warunki cechują się: wysoką mrozoodpornością, dużą plennością, odpornością na choroby oraz wczesnym dojrzewaniem owoców. Ponadto są bardziej soczyste od odmian deserowych Np.:

 

 

 

  • Na wina białe: Aurora, Bianca, Jutrzenka,

Hibernal, Muskat Odeskij, Solaris 

 

  • Na wina czerwone: Gołubok, Marchel
  • Foch, Domin, Dunaj,  Medina, Frontenac

 

 Winorośl Winogron

 

 

3. Niektóre odmiany winorośli dzięki swojej wysokiej mrozoodporności i łatwości w uprawie, rewelacyjnie sprawdzają się także jako element dekoracyjny, gdyż bardzo szybko oplotą się wokół pergoli i altan czy też zasłonią nieatrakcyjny element w ogrodzie. Np.:

 

 

 

  • Fredonia
  •  Ontario
  • Concord
                                                Winorośl Winogron

 

 Gdzie sadzimy  winorośl?    

Winorośle jako rośliny ciepłolubne najlepiej rosną w nasłonecznionych miejscach, które łatwo się nagrzewają, lecz jednocześnie są zaciszne i osłonięte od wiatru.

Najwrażliwsze są odmiany deserowe, które potrzebują osłony na zimę.

Ponadto przez pierwsze 3 lata po posadzeniu, obsypujemy ziemią wszystkie winorośle na zimę nie tylko deserowe.

 

Jakie podłoże jest najlepsze dla winorośli?

Winogrona nie maja specjalnych wymagań glebowych, aczkolwiek źle znoszą gleby zalewowe. Łatwo się przystosowują do środowiska, w którym rosną, a najlepiej im w glebach piaszczystych i przepuszczalnych, które wiosną sie szubko nagrzeją.

 

 Jak podlewać i nawozić winorośl? 

Winorośle mają rozległy system korzeniowy i są dość odporne na suszę, aczkolwiek jeżeli susza wypadła akurat podczas zawiązywania się owoców - trzeba podlewać, gdyż może ona odbić się negatywnie na jakości owoców. Ponadto rośliny, które rosną blisko ścian budynków trzeba podlewać częściej, gdyż w miejscach tych ziemia znacznie szybciej wysycha.

W terminie od wczesnej wiosny do końca czerwca możemy winorośle zasilić nawozem mineralnym wieloskładnikowym, najlepszy byłby specjalny dla winorośli. Tego typu nawozy stosujemy ściśle z wytycznymi, jakie znajdują się na opakowaniu.

Można także co roku rozłożyć wokół rośliny kilkucentymetrową warstwę kompostu.

 

Winorośl Winogron

 

 

Czy warto jest ściółkować winorośle?

Warto, a nawet winorośl wymaga ściółkowania. Wykładając przekompostowaną korę wokół rośliny, zapobiegamy chwastom, zabezpieczamy korzenie przed wahaniami temperatury oraz ograniczymy parowanie wody z gleby.

 

Cięcie - czy wymagane?

Tak, szczególnie wymagane jest cięcie coroczne u odmian deserowych, które duże lepiej owocują. Winorośle ogrodowe, które oplecione są wokół altan czy pergoli tniemy umiarkowanie, usuwając tylko nadmiernie zagęszczone pędy.

Najbardziej znane formy prowadzenia winorośli to: Guyot double, Guyot simple, Royat, Cesenevy, Głowa, Kurtyna. Bez względu na wybraną formę, pozostawiamy dwie, maksymalnie trzy latorośle, a pozostałe usuwamy.  Latorośle są to ulistnione pędy wyrastające w okresie wegetacji krzewów, a łozy (pędy jednoroczne) to zdrewniałe latorośle po zakończeniu wegetacji.

 

 

Prowadzenie winorośli

 

 

Pamiętajmy!!!

Największe plony uzyskujemy na pędach tegorocznych, które wyrosły z pędu ubiegłorocznego. Dlatego musimy prowadzić tak krzew winorośli, by po jesiennym cięciu zostało dwa-trzy pędy jednoroczne.

Sprawdź ofertę sadzonek winorośli

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel