REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Uprawa winorośli - od sadzenia do cięcia.
Uprawa winorośli - od sadzenia do cięcia.

 

Sadzenie winorośli

 

 

 

 

SADZENIE 
-wykopać dołek głębokości ok. 40 cm
-1/3 dołka wypełnić obornikiem wymieszanym z ziemią w proporcji 1:1 i zalać wodą w ilości 5 – 10 litrów
-na w/w obornik z ziemią nasypać ok. 10 cm ziemi
-do tak przygotowanego dołka wstawić, wyjętą z doniczki, sadzonkę, obsypać ziemią i mocno podlać
- tak posadzona sadzonka będzie rosła w zagłębieniu ok. 10 cm w stosunku do powierzchni gruntu, ułatwi to podlewanie w okresie suszy a jesienią podczas kopczykowania dołek zostanie zasypany.


NAWOŻENIE
(Orientacyjne dawki w stosunku rocznym na 100 m2 powierzchni) :

saletra amonowa- 4 kg,
siarczan potasu- 3,5 kg,
superfosfat potrójny – 3 kg, lub mieszanki nawozowe w dawce 12 – 15 kg.

Nawozy zawierające azot stosujemy tylko do końca lipca. Nawozy wapniowe – 20 kg co trzy lata. Właściwe dawki nawozów można ustalić po chemicznej analizie gleby.


ZABEZPIECZENIE OD MROZU
Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią ( torfem ) , robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości. Przy cięciu na tzw. głowę zabezpieczamy od mrozu po kilka najniżej położonych oczek.
Przy uprawie wg Guyota, długą łozę – owocującą przyginamy do ziemi i kopczykujemy razem z krzewem.
Wyższe formy uprawy np. pergole – stosujemy odmiany o dużej odporności łozy na mróz albo stosujemy zabezpieczenia w postaci okrywania krzewów matami słomianymi, kilkoma warstwami grubej agrowłókniny lub tektury falistej. Wiosną, najczęściej na początku kwietnia – w pochmurny dzień, rozgarniamy kopczyki aż do głębokości na jaką sadziliśmy w ubiegłym roku.
Powstanie zagłębienie „ misa” ułatwiająca podlewanie. Przycinamy łozę, jeśli nie uczyniliśmy tego jesienią, na wysokość 10 cm. Teraz ważna czynność- ten 10 centymetrowy odcinek łozy ponownie obsypujemy lekko ziemią-torfem, maksymalnie do wysokości przycięcia. W ten sposób zabezpieczamy oczka przed wyschnięciem i przymrozkami.
Wybijające latorośla , w zależności od warunków pogodowych, wyłonią się z tych „ mikrokopczyków”, których już nie rozgarniamy – rozmyją je deszcze i nasze letnie podlewanie. Z tych latorośli wybieramy jedną ( a bezpieczniej dwie – na wszelki wypadek), resztę usuwamy-wyłamujemy. Robimy to bardzo ostrożnie aby tej najważniejszej jedynej nie wyłamać. Latorośl, którą pozostawiliśmy, gdy osiągnie 20-30 cm przywiązujemy- w zależności od sposobu prowadzenia do słupka lub drutów. Jeszcze przynajmniej 2-krotnie w okresie wegetacyjnym będziemy mocować łozę do konstrukcji, starając się aby winorośl rosła pionowo. W połowie sierpnia ogławiamy naszą latorośl, powodując jej lepsze drewnienie. Zadecydujemy również, czy pozostawić 2 latorośle, czy prowadzić na jedną. Jesienią ponownie kopczykujemy naszą winorośl a wiosną przycinamy łozę już wg wybranego sposobu prowadzenia.
UWAGA ! Sadzonki sprzedawane wczesną wiosną, w okresie bezlistnym, po posadzeniu przycinamy na wysokość ok. 10 cm i postępujemy podobnie jak z zakupionymi jesienią, tylko nie robimy już „mikrokopczyków”. Sadzonki z młodymi wypustkami liściowymi, sprzedawane na przełomie kwietnia i maja, zostały już przycięte na wysokość ok. 10 cm.

CIĘCIE I FORMOWANIE
Winorośl wchodzi w owocowanie w 3-4 roku po posadzeniu. W zależności od mrozoodporności odmiany lub sposobu zabezpieczenia od mrozu stosujemy bezpienne , niskopienne lub wyższe formy prowadzenia krzewów.

 

Cięcie i formowanie winorośli

Cięcie suche – wykonujemy w okresie spoczynku krzewu, po opadnięciu liści jesienią a przed rozpoczęciem wegetacji na wiosnę. Podczas tego cięcia usuwamy ok. 90% tegorocznej łozy. Cięcie zielone – przeprowadza się w okresie wegetacji 2-3 razy , polega na przycinaniu pędów głównych 5-7 liści nad najwyższym gronem oraz uszczykiwaniu pasierbów ( pędów bocznych wyrastających z kącików liści) za pierwszym liściem. CHOROBY WINOROŚLI – zapobieganie i zwalczanie Najczęściej występujące choroby winorośli to : Mączniak rzekomy – sprzyja mu wilgotna pogoda polecane środki stosowane przed i po kwitnieniu : Dithane M-45, Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 S.C. Mączniak prawdziwy – sprzyja ciepła i słoneczna pogoda Polecane środki stosowane przed i po kwitnieniu : Ipotar 600SC Siarkol Extra 80 WP Tiowol 800 S.C. Odmiany wrażliwe na choroby opryskiwać co 10 – 14 dni Trzecią najczęściej występującą chorobą winorośli to szara pleśń. Niestety , program ochrony roślin sadowniczych, wg którego podałem zalecane środki chemiczne informuje, że nie zarejestrowano preparatów do zwalczania tej choroby. Informuję, że do 2007 roku szarą pleśń zwalczano preparatem Euparen.

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel