REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Sok z brzozy - czyli dlaczego warto sadzić brzozy w ogrodzie
Sok z brzozy - czyli dlaczego warto sadzić brzozy w ogrodzie

Brzoza to chyba w Polsce najbardziej rozpoznawalne drzewo. Nawet małe dzieci nie mają kłopotu z odróżnieniem brzozy względem innych drzew. Cechuje ją biała kora oraz majestatyczne, soczyście zielone, ażurowe korony, które latem cudnie szumią kołysane wiatrem. Prócz niezwykłych walorów dekoracyjnych, brzoza ma również właściwości lecznicze. Do najważniejszych należy sok z brzozy!

 

Sok z brzozy - pozyskiwanieSok z brzozy — na co pomaga

 

Sok z brzozy nazywany jest oskołą lub bzowiną. Zawiera naturalne przeciwutleniacze, aminokwasy, potas, wapń, żelazo, miedź i garbniki. Ma również witaminy z grupy B, witaminę C, kwas cytrynowy, sole mineralne, kwas jabłkowy. Dzięki swej skarbnicy wspomaga nasz organizm w odporność, jak również pomaga przy leczeniu lub zapobieganiu różnym schorzeniom.

Sok z brzozy ma specyficzny smak. Według mnie smakuje jak lekko słodka woda deszczowa.

Sok brzozowy zalecany jest szczególnie wczesną wiosną, kiedy wzrasta zachorowalność na infekcje grypopodobne. Dlatego po sok brzozowy mogą sięgnąć wszyscy: dzieci, dorośli i osoby starsze.

Świetnie nadaje się dla anemików przy walce z niedokrwistością. Także stosowanie soku z brzozy zapobiega chorobom niedokrwiennym serca oraz zakrzepicy.

Bzowina również odtruwa organizm. Zapobiega tworzeniu się złogów i kamieni moczowych, oczyszcza wątrobę, łagodzi dolegliwości wywołane przez wrzody żołądka.

 

Sok z brzozy na włosy i cerę.

Poprawia on stan skóry i włosów. Używany do okładów rozświetla cerę, pomaga też w gojeniu się ran. Oskołę poleca się do włosów pozbawionych blasku, skłonnych do wypadania, słabych i mało puszystych. Robi się z niej płukankę, którą wmasowujemy w skórę głowy.

Oczywiście po bzowinę nie mogą sięgać osoby, które uczulone są na pyłek brzozy lub mające niewydolność dróg moczowych.

 

 

Sok z brzozy na włosy i ceręSok z brzozy — kiedy pozyskiwanie

Po sok z brzozy udajemy się do egzemplarza, który nie był narażony na zanieczyszczenia. Do pozyskiwania soku wykorzystujemy brzozę brodawkowatą oraz omszoną. Konkretnej daty nie ma, aczkolwiek jest wiosna, kiedy to korzenie brzozy wysyłają soki w górę rośliny. Przeważnie jest to termin na około 18-20 dni przed pękaniem pączków liściowych. Oskołę możemy pozyskać na dwa sposoby:

- poprzez nawiercenie otworu w pniu na głębokość 2-3 cm, około 50 cm na wysokości drzewa. W powstały otwór wkładamy słomkę, która umieszczona jest w naczyniu. W ciągu doby może nam spłynąć około 1,5 L soku. Musimy pamiętać, iż po każdym zranieniu potem musimy zalepić otwór kołeczkiem, kitem pszczelim, maścią ogrodniczą.

- można także przywiązać naczynie do gałązki i obciąć jej koniec. Taka wisząca gałązka również zapełni się sokiem.

 

 

Sok z brzozy — przechowywanie i dawkowanie

Bzowina, jako że jest produktem naturalnym, ma okres przydatności około 4 dni. Przechowujemy ją w szklanym naczyniu, w lodówce. Możemy podać do soku trochę alkoholu, dzięki czemu wydłużymy jego żywotność. Oskołę możemy też za pasteryzować w słoikach, ale uleci nam nieco witaminy C. Co najważniejsze. Bzowinę możemy zamrozić! Możemy go rozlać do pojemników na kostki lub do worków na lód.

Dawkowanie zależy on nas samych. Na ogół przez okres 3 tygodni winno się wypić około 250 ml dziennie.

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel