REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Przepisy z wykorzystaniem Pigwowca - Sprawdź Koniecznie te 10 Przepisów!
Przepisy z wykorzystaniem Pigwowca - Sprawdź Koniecznie te 10 Przepisów!
☛ Dodatek do Herbaty - Sprawdź!

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 1 kg

2. Cukier – 1,5 kg

3. Woda

4. Słoiki

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy i osuszamy

2. Usuwamy gniazda nasienne

3. Nie obieramy owoców ze skórki, ale wycinamy uszkodzone fragmenty

4. Kroimy owoce na drobne części

5. Wsypujemy owoce do słoików warstwami ( 15 dkg owoców/15 dkg cukru)

6. Wierzchnią warstwę posypujemy 7,5 dkg cukru

7. Przykrywamy słoiki pokrywką, ale nie zakręcamy

8. Po około dobie mieszamy owoce i dosypujemy kolejną porcję cukru 7,7 dkg

9. Tak przygotowaną mieszankę owoców i soku przechowujemy w lodówce.

☛ Przepyszny obiad dla 4 osób

Składniki:

 

1. Wołowina – 0,5 kg

2. Cebula – 1 szt.

3. Wytrawne wino (białe) – 200 ml

4. Pomidory średniej wielkości – 4 szt.

5. Owoce pigwowca – 8 szt.

6. Bakłażan – szt. 1

Cynamon, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz, liść laurowy, cukier – do smaku

 

Przygotowanie:

 

1. Wołowinę oczyszczamy z błon i tłuszczu.

2. Kroimy na drobne części, podobnie jak na gulasz.

3. Mięso solimy i pieprzymy

4. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 10- 15 min, następnie płuczemy

5. Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu aż uzyska brązowy kolor, po czym zdejmujemy z

ognia.

6. Na drugim palniku smażymy bakłażan ( 5-10min).

7. Do bakłażana dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem, aż do zeszklenia cebuli ( 5-10

min)

8. Dodajemy wino i pomidory bez skórki oraz przyprawiamy

9. Dusimy przez godzinę, dolewając od czasu do czasu wody

10. Oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę owoce pigwowca kroimy na ćwiartki

posypujemy cukrem i smażymy osobno do miękkości

11. Dodajemy mięso i dusimy przez 1 h

12. Po godzinie dodajemy do potrawy bakłażana z cebulą i pomidorami

 

Danie wystarcza dla 4 osób.

 

☛ Nalewka z Pigwowca Japońskiego

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – dojrzałe, żółte – 1 kg

2. Cukier – 1 kg

3. Spirytus 70% - 1 l

Do smaku : goździki, cynamon, miód, wanilia, jabłka, korzeń arcydzięgla, starta skórka z

pomarańczy

 

Przygotowanie:

 

1. Myjemy owoce.

2. Kroimy na ćwiartki lub mniejsze kostki

3. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i koniecznie z pestek

4. Pokrojone owoce układamy w słoju warstwami : warstwa owoców, warstwa cukru itd.

5. Do słoja z owocami i cukrem wlewamy 150 ml spirytusu i szczelnie zakręcamy słoik.

6. Co jakiś czas potrząsamy słojem, żeby rozpuścił się cukier.

7. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlewamy pozostałą część spirytusu, tj. 850 ml.

8. Odstawiamy słój w ciepłe miejsce (może to być nasłoneczniony parapet czy półka przy

kominku )

9. Czekamy około półtora miesiąca i zlewamy ze słoja nastaw.

10. Pozostałe owoce można ponownie wykorzystać do słabszego, drugiego nalewu.

11. Zamiast drugiego nalewu, możemy pozostałe owoce wykorzystać jako dodatek do herbaty.

12. Nalewkę odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się nieco sklarowała.

13. Po kilku dniach, a nawet tygodniach filtrujemy nalewkę używając do tego celu płótno lub filtr

do kawy.

14. Po przefiltrowaniu rozlewamy powstały płyn do butelek i szczelnie zamykamy.

15. Nalewkę należy spożywać nie wcześniej, niż przed upływem sześciu miesięcy.

16. Ilość cukru i moc alkoholu możemy regulować wg upodobań.

17. Dodatki, tzw. ingrediencje dodajemy na etapie maceracji.

18. Dodatków używamy w takiej formie, aby łatwo było je przefiltrować.

☛ Sok z Pigwowca Japońskiego

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 3 kg

2. Cukier – 2kg

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem

2. Kroimy na ćwiartki

3. Usuwamy gniazda nasienne i pestki

4. Rozdrabniamy owoce na mniejsze części

5. Wrzucamy pokrojone owoce do słojów ( 2x po 3 litry)

6. Zasypujemy proporcjonalnie cukrem

7. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż owoce puszczą sok

8. Od czasu do czasu potrząsamy słojami

9. Przecedzamy płyn po kilku dniach (2-3 dni)

10. Przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.

☛ Syrop z Nasion

Nasiona pigwowca zawierają amigdalinę i śluzy. Napar z nasion można stosować przy problemach

żołądkowo-jelitowych, chrypce. Można nim nasączyć okłady na suche rany. Bardzo dobrze się

sprawdza do pielęgnacji skóry suchej lub podrażnionej.

 

Składniki:

 

1. Nasiona pigwowca – 10 dkg

2. Wrzątek

 

Przygotowanie:

 

1. Nasiona pigwowca zalewamy wrzątkiem mniej więcej aby zakryć wszystkie nasiona.

2. Odstawiamy na kilka godzin.

☛ Wino z Pigwowca - 10L (12%)

Składniki:

1. Owoce pigwowca – 2 kg
2. Woda – 10 l
3. Cukier – 2 kg
4. Drożdże

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy
2. Po umyciu sparzamy wrzątkiem
3. Rozcinamy i usuwamy gniazda nasienne, pestki oraz wewnętrzną część skórki (albedo)
4. Wodę mieszamy z 1 kg cukru
5. Zalewamy owoce płynem i dodajemy drożdże
6. Po dwóch tygodniach dodajemy pozostały 1 kg cukru
7. Po kolejnych dwóch tygodniach zlewamy powstałe wino znad owoców

☛ Marmolada z Pigwowca

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 1 kg

2. Cukier – 40 dkg

3. Woda i przyprawy

4. Garnek z grubym dnem lub patelnia oraz szpatułka do mieszania.

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy i osuszamy

2. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki.

3. Miksujemy delikatnie owoce lub siekamy nożem

4. Wkładamy na patelnię i zalewamy wodą

5. Gotujemy około 20 minut na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok.

6. Zmniejszamy ogień i gotujemy 3 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Marmolada po przyrządzeniu powinna być kleista, zwarta i mieć czerwonawy kolor.

☛ Konfitury z Pigwowca

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 2 kg

2. Cukier – 50 dkg

3. Woda

4. Garnek

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy i obieramy ze skórki

2. Tniemy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki ( nie wyrzucamy ich)

3. Kroimy owoce w cienkie plasterki i zalewamy wodą

4. Gotujemy do miękkości

5. Po ugotowaniu odcedzamy owoce, płyn zachowując

6. Do płynu dodajemy skórki i nasiona

7. Gotujemy 20-30 min, aż płyn nabierze łososiowej barwy

8. Odcedzamy płyn, dodajemy cukier i gotujemy, aż do uzyskania gęstego syropu.

9. Tak przygotowanym syropem zalewamy ugotowane wcześniej kawałki owoców i gotujemy na

wolnym ogniu, aż owoce staną się przezroczyste.

10. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków.

☛ Chłodnik piwny z owocami

Składniki:

 

1. Piwo jasne – 1l

2. Owoce pigwowca – 40 dkg

3. Czerwone wytrawne wino – 100 ml

4. Śmietana 30% - 200 ml

5. Rodzynki, suszone morele – 4 duże łyżki

Goździki, cynamon, szafran – do smaku

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na ósemki.

2. Zalewamy owoce wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości ( 15-20min)

3. Dodajemy bakalie i gotujemy jeszcze 5 min

4. Odstawiamy całość do ostygnięcia

5. Po schłodzeniu dodajemy piwo i wino

6. Dodajemy śmietankę i całość mieszamy

Danie dla 4 osób

☛ Mus Owocowy - nie tylko dla dzieci!

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 1,2 kg

2. Cukier – 50 dkg

3. Woda – 900 ml

4. Cynamon – 1,5 laski

5. Goździk – 3 szt.

6. Anyż – 3 szt.

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy i osuszamy

2. Kroimy na kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi

3. Zalewamy 150 ml woody

4. Wsypujemy 15 dkg cukru, dodajemy przyprawy i gotujemy 5 min

5. Dolewamy 750 ml wody i wsypujemy resztę cukru

6. Gotujemy pod przykrycie 2 h na małym ogniu

7. Studzimy i przecieramy przez sitko

8. Przetartą masę przecedzamy przez gazę

9. Masę wkładamy do słoików, zamykamy szczelnie, stawiamy do góry dnem i przykrywamy

10. Pozostały sok gotujemy, przelewamy do butelek robimy tak samo jak w przypadku masy.

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel