REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Przegląd gatunków malin
Przegląd gatunków malin

Przegląd gatunków malin


gatunki malin

Maliny to owoce, które uwielbiane są na całym świecie, zważywszy na fakt, że są słodkie, zdrowe i można przetworzyć je na różne sposoby - konfitury, sorbety, koktajle, czy soki. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do ciast. Wzrost nacisku względem ekologicznych cech żywności zainicjował zwiększoną potrzebę poszukiwania i tworzenia coraz to nowszych odmian roślin, uodpornionych na wszelkie choroby i szkodniki. Aktualnie w rejestrze COBORU (Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych) widnieje 15 odmian malin.


Malina właściwa jest owocowym krzewem wyrastającym do 2 metrów wysokości, zakwitającym od maja do sierpnia, odpornym na mrozy oraz mającym wieloletni system korzeni. Pędy naziemne natomiast mają żywotność zaledwie dwóch lat. Odmiany malin różnią się między sobą rozrastaniem się, żywotnością i zabarwieniem pędów, pokrojem krzewu, ilością kolców na pędach oraz wielkością, barwą i kształtem owoców.


  1. Benefis - jest to późna, polska odmiana malin, odporna na mrozy oraz choroby atakujące pędy (w tym przypadku pędy są bezkolcowe i sztywne). Owocuje bardzo obficie. Maliny są sporej wielkości, pokryte lekkim nalotem, ciemnoczerwone i stożkowate oraz niezwykle bogate w witaminę C.
  2. Beskid - również jest to polska, późna odmiana, jednak ta jest nieco bardziej wrażliwa na mrozy i ma długi okres owocowania. Owoce są podłużne, czerwone i średniej wielkości. Pędy powinny być podpierane, gdyż mają tendencję do wyginania się i opadania, a na tych, które są lekko zabarwione na brązowo, mogą pojawić się nieliczne kolce.
  3. Bristol - odmiana amerykańska, której pędy są bardzo kolczaste. Krzew jest dostatecznie odporny na polskie warunki klimatyczne i ma dwuletni cykl owocowania i dojrzewania. Jego owoce są delikatne, średniej wielkości, czarne z lekkim, sinym nalotem, a ich niezwykły smak wyczuwalny jest dopiero, gdy w pełni dojrzeją.
  4. Canby - ma pochodzenie amerykańskie i sztywne, lekko łukowate pędy, które w górnych partiach są bezkolcowe, w dolnych zaś mogą mieć ich kilka. Owoce są czerwone, lekko stożkowate i średniej wielkości, nadające się do zbiorów maszynowych. Krzew jest bardzo odporny na mrozy i choroby kory.
  5. Koral - jest to polska odmiana, bardzo odporna na mrozy i obficie owocująca. Jej owoce są średniej wielkości, jasnoczerwone i wcześnie dojrzewające.
  6. Laszka - wczesna, obficie owocująca, polska odmiana o sztywnych pędach, wyginających się przy wierzchołkach. Maliny są duże, lekko wydłużone i omszone, o dużej zawartości kwasu askorbinowego. Mrozy mogą powodować zmniejszenie plonów przez tendencję pąków kwiatowych do przemarzania.
  7. Malling Jewel - angielska odmiana o sztywnych pędach z nielicznymi kolcami. Jest dość wrażliwa na mrozy i choroby. Owoce dojrzewają wcześnie, są intensywnie czerwone, stożkowate oraz średniej wielkości.
  8. Nawojka - jest to późna, polska odmiana o sztywnych pędach średniego wzrostu, pokrytych kolcami. Owocuje tylko na dwuletnich pędach - maliny są duże, owalne, bardzo słodkie i lekko omszone. Odmiana ta jest odporna na choroby grzybowe atakujące pędy oraz na mrozy.
  9. Norna - norweska odmiana o grubych pędach, pokrytych niezbyt licznymi kolcami. Maliny są średnie lub duże o owalnym, bądź delikatnie wydłużonym kształcie. Jest w dużym stopniu odporna na choroby, nieco gorzej znosi mrozy.
  10. Veten - również norweska odmiana, o sztywnych, lekko wyginających się u wierzchołka pędach. Jest bardzo plenna, jednak w dużym stopniu uzależniona od warunków klimatycznych - bardzo wrażliwa na mróz i choroby wirusowe oraz grzybicze. Owoce są podłużne, ciemnoczerwone, o średniej lub dużej wielkości, jednak ich wadą jest tendencja do szybkiego przejrzewania oraz są problematyczne w zbiorach, gdyż łatwo się rozpadają oraz ciężko je oderwać od krzewu.
  11. Pokusa - polska odmiana o dwuletnich pędach, niezbyt plenna. Maliny są bardzo duże, czerwone, o sercowatym kształcie, a ich zbiory prowadzi się często od połowy sierpnia do późnej jesieni. Roślina jest niestety podatna na przemarzanie i gnicie owoców oraz zamieranie pędów.
  12. Polana - polska odmiana odporna na gnicie owoców oraz zamieranie i przemarzanie pędów. Na tegorocznych pędach owocuje w okresie sierpień-październik, a na dwuletnich na granicy czerwca i lipca. Owoce są błyszczące, stożkowate, niezwykle czerwone i średniej wielkości.
  13. Polesie - polska, licencjonowania odmiana o kilkunastu dość wyrównanych pędach, owocująca wcześnie - głównie na tegorocznych pędach. Ma duże, ciemnoczerwone, lekko omszone owoce o sercowatym kształcie.
  14. Polka - niezwykle często uprawiana, polska odmiana o pędach wymagających podporu, pokrytych dużymi kolcami. Maliny bardzo duże, soczyste i aromatyczne. Owocuje zaskakująco długo, bo aż do nastania mrozów. Na zaniedbanych plantacjach jest narażona na choroby powodujące zamieranie korzeni.
  15. Poranna Rosa - polska odmiana o niezwykle mocnych pędach pokrytych twardymi kolcami, owocująca od września do nastania mrozów. Maliny mają ciekawą, żółtą barwę, kulisty kształt, są duże, soczyste i słodkie. Krzew jest odporny na zamieranie pędów i gnicie owoców.

gatunki malin

Do upraw w polskim klimacie zaleca się te odmiany malin, które są w dużym stopniu odporne na mrozy i są bardziej przystosowane do warunków glebowych, niż pozostałe. Sprawdź naszą bogatą ofertę krzewów malin

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel