REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Na co chorują truskawki
Na co chorują truskawki

Na co chorują truskawki

Szara pleśń, mączniak prawdziwy, biała plamistość liści, czerwona plamistość liści czy antraknoza to najważniejsze choroby truskawki, których zwalczanie jest konieczne praktycznie co roku. Lepiej zapobiegać tym chorobom, niż zwalczać dopiero wtedy gdy wystąpią już objawy. Dodatkowo nasze truskawki mogą być atakowane przez owady. Charakterystycznym szkodnikiem truskawek jest między innymi opuchlak truskawkowiec.

Szara pleśń

Szara pleśń

Sprawcą szarej pleśni jest powszechnie występujący grzyb Botrytis cinerea. Może rozwijać się na żywych i martwych fragmentach roślin i praktycznie jest obecny na każdej plantacji. Jego rozwojowi sprzyja umiarkowana temperatura od 15-24°C oraz długi okres zwilżenia roślin i wysoka wilgotność powietrza. Objawy szarej pleśni pochodzące z infekcji w okresie kwitnienia, zazwyczaj nie są od razu widoczne i ujawniają się dopiero w trakcie wzrostu owoców lub ich dojrzewania. Dodatkowo, przedłużające się opady tuż przed i w czasie zbioru owoców mogą potęgować nasilenie choroby. Dlatego w przypadku szarej pleśni najważniejsza jest ochrona zapobiegawcza wykonywana w okresie kwitnienia. Brak ochrony przed szarą pleśnią może przyczynić się do dużych strat w uprawie truskawek. Zabiegi przeciwko szarej pleśni w okresie kwitnienia powinny być realizowane co 5-7 dni, wraz z rozwojem kwiatów i wzrostem zawiązków.

Mączniak prawdziwy

Mączniak prawdziwy

Mączniak prawdziwy truskawki Sphaerotheca macularis to patogen zimujący na resztkach roślin. Infekcji od wczesnej wiosny dokonują zarodniki konidialne, zasiedlające młode rozwijające się liście. Sprzyja temu ciepła pogoda z temp. 15-27°C i wysoka wilgotność powietrza utrzymująca się wokół roślin truskawki. W przypadku odmian podatnych na mączniaka konieczna jest ochrona profilaktyczna od wczesnej wiosny. Bardzo istotne w walce z tą chorobą są też zbiegi wykonywane po zbiorach owoców. Zwalczenie choroby w tym okresie, ogranicza wystąpienie mączniaka w kolejnym sezonie.

Biała plamistość liśc

Biała plamistość liści

Jest to choroba grzybowa występująca głównie na młodych liściach w starszych plantacjach, powodowana przez grzyb Mycosphaerella fragariae. Jej występowanie nasila się w pogodę z dużą ilością opadów atmosferycznych. Objawem choroby są drobne, owalne jasnoszare plamy z charakterystyczną brunatnoczerwoną obwódką na górnej stronie liścia. Przy silnym porażeniu plamy łączą się ze sobą powodując zasychanie fragmentów a następnie całych liści. Apogeum tej choroby przypada na lipiec. Wpływa to negatywnie na kondycję roślin powodując ich osłabienie, zahamowanie wzrostu oraz słabsze owocowanie w przyszłym sezonie wegetacyjnym. Charakterystyczne objawy białej plamistości mogą występować także na ogonkach liściowych, szypułkach owoców oraz rozłogach. W skrajnych przypadkach, zwłaszcza w warunkach wysokiej wilgotności, może dojść do infekcji kwiatów w czasie kwitnienia, co skutkuje wystąpieniem suchych, brązowo-czarnych plam wokół niektórych nasion na owocach. Porażone w ten sposób owoce przestają rosnąć i tym samym tracą swoją wartość.

Czerwona plamistość liści truskawek

Jest to choroba, która w początkowym stadium rozwojowym przypomina białą plamistość. Na liściach truskawek pojawiają się różnej wielkości karminowoczerwone plamki. W miarę rozwoju choroby porażona tkanka zamiera a plamka staje się szarobrunatna z szarą obwódką. Następnie blaszka liściowa wokół plam żółknie, a przy silnym porażeniu żółkną całe liście. Zapobieganie tej chorobie polega na usuwaniu porażonych opadłych liści.

Antraknoza truskawek

Sprawcą antraknozy jest grzyb Drepanopeziza ribis. Pierwsze symptomy tej choroby można zaobserwować w dolnych partiach krzewu już pod koniec maja. Typowymi objawami są drobne plamy pojawiające się głównie na brzegach liści. W późniejszych etapach choroby plamy te brunatnieją i szybko powiększają się. Przy dużym nasileniu plamy zlewają się i opanowują cały liść. Chorobie tej sprzyja ciepła pogoda z temperaturą 20-25°C, wysoka wilgotność powietrza oraz opady deszczu. Objawy mogą występować na wszystkich organach truskawek: kwiatach, młodych zawiązkach, dojrzałych owocach, szypułkach, liściach i rozłogach. W przypadku owoców charakterystyczne dla antraknozy są suche, zagłębione plamy mogące z czasem pokrywać się łososiowymi zarodnikami konidialnymi. Często patogen bytuje w roślinach w formie utajonej i rozwija się dopiero w sprzyjających warunkach. W przypadku odmian wrażliwych wskazane są działania zapobiegawcze w trakcie kwitnienia i początkowego wzrostu owoców.

Opuchlak truskawkowiec

Opuchlak truskawkowiec

Opuchlak truskawkowiec (Otiorhynchus sulcatus) jest szkodnikiem atakującym wiele roślin ozdobnych w tym również truskawki i inne uprawy owocowe w regionach umiarkowanych i subtropikalnych. Główne uszkodzenia wynikają z żerowania larw na korzeniach. Po zniszczeniu korzeni larwy przenoszą się na bulwocebule, kłącza i podstawy łodygi roślin. Larwy mogą również żerować nad ziemią w łodygach roślin. Zarówno dorosłe chrząszcze, jak i larwy żerują na dużej liczbie gatunków roślin. Starsze uprawy są bardziej odporne na uszkodzenia niż młode rośliny lub nowe sadzonki. Dorosłe chrząszcze są aktywne tylko w nocy, wygryzają okrągłe dziury w liściach, zaczynając od krawędzi, co prowadzi do więdnięcia i zasychania truskawek. Uszkodzenia te zwykle nie stanowią problemu w przypadku warzyw i owoców, lecz zmniejszają wartość roślin ozdobnych.

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel