REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Moc w Twoich ziołach
Moc w Twoich ziołach

 Moc w twoich ziołach


Zioła towarzyszą człowiekowi od lat. Przez stulecia stanowiły naturalną aptekę lecząc wszelkie dolegliwości i schorzenia.  Były i są nadal niezbędnym elementem w naszej kuchni, nadając potrawom specyficzny smak, aromat i wygląd. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie gotowania bez ziół. I coraz bardziej wracamy do korzeni, doceniając te świeżo zerwane z naszych ogródków czy doniczek. Ziemia do naszych ziół powinna być żyzna, a miejsce słoneczne. Należy jednak pamiętać, że są i takie zioła, które najlepiej czują się w półcieniu. Rośliny te lubią rosnąć w miejscach ciepłych i nierzadko osłoniętych od działania silnego wiatru. Przez pierwszy okres od zasiania, musimy obficie podlewać   nasz ziołowy ogródek, by rośliny mogły wschodzić. W celu lepszego i szybszego wzrostu naszych ziół, możemy co około 10 dni dokarmiać nasze rośliny. Powinniśmy robić to przede wszystkim nawozami roślinnymi i unikać chemii w uprawie, ze względu na to, że w niedługim okresie będziemy je spożywać. Ponadto regularnie usuwamy pojawiające się chwasty.  Dla początkujących ogrodników mogą one się mylić z naszymi ziołami, dlatego warto jest korzystać z atlasów czy książek.

 

Najpopularniejsze z nich:

 

Bazylia – nieodłączny składnik pomidorów i mozarelli, dodatek do sałatek, makaronów, potraw z ryżu. Bazylia dobrze wpływa na układ trawienny, jej aromat odstrasza komary, ma również właściwości przeciwzapalne i kojące układ nerwowy.

 

Mięta – o charakterystycznym smaku stanowi wyśmienity dodatek do sosów na zimno, duszonych mięs czy sałatek. Dobrze komponuje się także z deserami takimi jak czekolada czy lody.Przyspiesza trawienie, pomaga na bóle żołądka, ma działanie antyseptyczne i działa rozkurczowo. Nieznacznie obniża ciśnienie i działa uspokajająco. Występuje również  niektórych kosmetykach.

 

Tymianek – dodatek do ziemniaków, pieczeni i sosów na bazie pomidorów. Napar z tymianka ma działanie antyseptyczne, łagodzi kaszel i ból gardła, ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Zioło to niezwykle cenili sobie starożytni medycy.

 

Melisa – używana do mięs, sałatek, zup, warzyw i potraw z jaj. Niekiedy dodawana do deserów. Ma działanie uspokajające, obniża gorączkę. Znana od dawna w medycynie ludowej.

 

Szałwia – wykorzystywana do peklowania mięs, czasami dodawana do drobiu i ryb. Działa odkażająco. Jest również ziołem wyjątkowo dekoracyjnym.

 

Estragon – pikantne zioło dodawane do mięs i sałatek. Ułatwia trawienie, poprawia apetyt, leczy lekkie nieżyty żołądka i jelit. Ze względu na smak i  zapach nazywana była „zielem smoczym”.

 

Rozmaryn – liście tego zioła dodawane są do mięs, ryb i sałatek a także marynatów. Pobudza układ krążenia i trawienia, dobrze wpływa na pamięć. Rozmaryn był niegdyś symbolem miłości, dlatego stanowił niezbędny element bukietów ślubnych i wianków.

 

Kolendra – stanowi podstawowy składnik mieszanki curry. Dodajemy ją do ciast, sosów i sałatek. Ma właściwości rozkurczowe, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, rozpuszcza cholesterol. Stosowana w przemyśle lakierniczym, masarskim i browarniczym. Pierwsze wzmianki na temat tego zioła można znaleźć już w Biblii Starego Testamentu.

 

Lubczyk – składnik „Maggi”, kostek bulionowych i zup błyskawicznych. Działa moczopędnie i wykrztuśnie. Zwiększa popęd seksualny.

 

Polecamy
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel