REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Malina czarna
Malina czarna

Malina czarna – dekoracyjna i smaczna

 

Opowiem ci czym charakteryzuje się malina czarna, jakie są jej zalety i czego potrzebuje, aby pięknie się rozwijać i rodzić duże, smaczne owoce.

 

 

malina czarna

 

 

Malina czarna – podstawowe informacje o owocach.

Owoce maliny czarnej są dosyć duże, aromatyczne i słodkie o kulistym kształcie. Zawierają dużo soku, ale są dosyć twarde. Kolor owoców jest ciemnogranatowy, niemal czarny. Malinę czarną można spożywać bezpośrednio, ale nadaje się także jako dodatek do ciast oraz na przetwory. Można z niej robić soki, dżemy, galaretki oraz mrożonki.

 

Krzew maliny czarnej.

Krzew maliny czarnej charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem. Może osiągać wysokość nawet do 3-4 metrów. Z uwagi na wysokość krzewu koniczne jest zastosowanie podpór. Kwitnie wiosną na biało lub kremowo, dojrzewa zaś w połowie lipca. Pędy maliny czarnej pokryte są licznymi kolcami. Liście ma pomarszczone i ciemnozielone. Malina czarna owocuje na pędach dwuletnich i jest bardzo plenna.

 

Gdzie posadzić malinę czarną?

Malina lubi gleby żyzne, przewiewne i wilgotne o odczynie dość kwaśnym. Lubi stanowiska słoneczne lub półcieniste. Jest odporna na mróz oraz choroby i szkodniki. W miejscu sadzenia poziom wód gruntowych nie powinien być wyższy niż 70-80 cm. Latem wymaga przycięcia. Sadząc krzew maliny czarnej należy pamiętać o jego imponującej wielkości, dlatego zaleca się minimum jednometrowe odstępy między krzewami. Malinę czarną z odkrytym systemem korzeniowym sadzimy wiosną lub jesienią. Sadzonki z doniczek można nasadzać przez cały sezon. Mimo dużej mrozodporności, młode krzewy sadzone jesienią należy zabezpieczyć usypując wokół kopczyki z kory sosnowej lub trociny.

 

Malina czarna – nie tylko smaczna

Ostatnie badania nad właściwościami maliny czarnej wykazały, że zawiera ona, oprócz witamin z grupy A i B oraz C i PP, również antyoksydanty, które zapobiegają nowotworom. Poza tym znajdujący się malinie czarnej kwas salicylowo działa przeciwgorączkowo i obniża poziom rutyny, co z kolei zwiększa elastyczność naczyń w narządach wzroku i wpływa na lepsze odżywianie komórek. Z liści maliny czarnej można preparować zioła, które wspomagają leczenie krwawień wewnętrznych, biegunek, schorzeń występujących w jamie ustnej oraz działają leczniczo i łagodząco na niektóre schorzenia skórne. Malina czarna nie była dotychczas zbyt popularna w naszym kraju, jednak z roku na rok zdobywa coraz więcej zwolenników ze względu na aromatyczny smak owoców oraz dużą dekoracyjność. Dotychczas uprawiana amatorsko na działkach i w przydomowych ogrodach, coraz częściej staje się ulubioną odmianą plantatorów uprawiających malinę na skalę przemysłową.

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel