REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Kwiaty miododajne w warzywniaku
Kwiaty miododajne w warzywniaku

Kwiaty miododajne w warzywniaku

Rośliny miododajne są częścią zróżnicowanej biocenozy, która ma olbrzymi wpływ na funkcjonowanie życia na naszej planecie. Rośliny te stanowią pokarm dla pszczół oraz innych owadów zapylających, a dokładnie ich nektar i pyłek. Poprzez odwiedzanie kwitów roślin, zapylają je, a dzięki temu rośliny zawiązują owoce. Rośliny miododajne, nie produkują miodu jak wskazywała by nazwa – one wytwarzają nektar, który jest podstawowym surowcem do jego produkcji.

 

Miód wytwarzany przez pszczoły znalazł szeroki wachlarz zastosowania przez człowieka i od dawna wykorzystywany jest w lecznictwie. W jego składzie jest mnóstwo witamin i minerałów, białek, kwasów organicznych, węglowodanów oraz innych dobroczynnych substancji.


Kwiaty miododajne w warzywniaku

Zapraszając pożyteczne owady do naszego otoczenia, wspomożemy ich pracę codzienną, a jednocześnie one podniosą jakość i wysokość plonujących roślin. Warzywniak to także dobre miejsce dla pszczół, gdyż świetnie poprawia pożytki pszczele.




Do warzyw o najwyższej wydajności należą:



- dynia zwyczajna - w trakcie kwitnienia dyń niemal nieustannie siedzi w kwiecie jedna bądź dwie pszczoły pobierające nektar. Nie powinno nas to zaskakiwać, gdyż nektarniki dyni produkują największą ilość nektaru ze wszystkich roślin uprawianych w naszych warunkach klimatycznych. Dynia ma bardzo duże kwiaty, lecz niestety na jednej roślinie jest ich tylko kilka sztuk, stąd wydajność miodowa to 30-50kg/ha.

 

- ogórek – roślina z rośliny dyniowatych, która rozpoczyna kwitnienie od połowy lipca i trwa do połowy sierpnia. Nektaruje podobnie jak dynia, przy czym wydajność miodowa ma taką samą – 30-50kg/ha.

 

cebula liczne kwiaty cebuli zebrane są w kuliste pozorne baldachy, bardzo charakterystyczne dla roślin z rodziny czosnkowatych. Nektar z tej rośliny pszczoły zbierają z nitek pręcików, które znajdują się wewnątrz okółka. Nektarniki cebuli obficie produkują tę substancję nawet w dni upale. Wydajność z jednego hektara waha się między 80, a 140kg/ha. Podobną budowę kwiatu mają pory i także wysoką miododajność. Szczypiorek, któremu pozwolimy zakwitnąć także będzie oblatywany przez pszczoły.

 

bóbkwiaty bobu są dość duże, niezwarte i dobrze dostępne dla pszczół. Bób najsilniej nektar uje w parne i ciepłe dni, zwłaszcza wieczorową p
orą. Wtedy kwiaty zaczynają przyjemnie i silnie pachnieć. Wydajność miodowa bobu według źródeł to 20kg/ha.

 

- fasola – jest to znana i powszechnie uprawiana roślina warzywna. Podobnie jak w przypadku wyżej wymienionego bobu, wydzielają nektar w ciepłe i parne dni. Największą wydajnością wśród fasoli odznacza się fasola wielkokwiatowa ozdobna. W przypadku tego gatunku często nektar wydziela się już w pąku, a wydajność miodowa waha się między 140, a 270kg/ha.

 

- kapusta głowiasta biała – to popularne warzywo z rodziny kapustnych. W trakcie kwitnienia jest chętnie oblatywana przez pszczoły, co widać po wydajności miodowej, która wynosi – 80-130kg/ha.

Polecamy
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel