REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Drzewka owocowe - śliwa
Drzewka owocowe - śliwa

Śliwy domowe

są jednymi z najpopularniejszych i najczęściej sadzonych roślin sadowniczych. Możemy je spotkać w niemal każdym ogrodzie działkowym czy przydomowym sadzie. Rośliny są dość łatwe w uprawie, dlatego też coraz więcej osób, które lubią jej owoce postanawia je posadzić. Są też tacy, co uważają, że śliwki są wręcz niezastąpione w kuchni i naszej codziennej diecie. 

 

Śliwa – trochę o niej samej

Śliwa domowa Prunus domestica jest wieloletnim drzewem z rodziny różowatych i pochodzi z Azji. Powstała z naturalnej krzyżówki śliwy ałyczy i śliwy tarniny, przy czym nie występuje ona w stanie dzikim. W światowej produkcji do najważniejszych należą: śliwa domowa, śliwa japońska, śliwa tarnina, śliwa ałycza oraz śliwy amerykańskie.

 

Śliwa domowa

aby uściślić jej systematykę została podzielona na cztery podgatunki:

 

1. Śliwa Insititia:

- śliwy Lubaszki – odmiany charakteryzujące się, małymi i owalnymi owocami, o ciemnofioletowej barwie. Jako, że owoce niekonieczni są smaczne to dawniej z ich nasion produkowano podkładki dla śliw.

- śliwy Mirabelki – grupa śliw o kulistych i małych owocach, w barwie złocistożółtej i zielonożółtej. Ich miąższ jest bardzo słodki i aromatyczny, szklisty i miękki.

 

2. Śliwa Italica:

- śliwy Renklody – odmiany, które charakteryzują się kulistymi i dużymi owocami, przeważnie w barwie żółtozielonej, zielonej, czerwonej, fioletowo czerwonej oraz bordowo niebieskiej. Zdarza się, że niektórej z nich w pełnej dojrzałości mają barwę prawie czarną. Miąższ tych odmian jest miękki, zielony lub złotożółty, słodki i bardzo aromatyczny. Odmiany szczególnie polecane do produkcji kompotów.

- śliwki okrągłe – pod względem koloru i kształtu przypominają one renklody, lecz elementem odróżniającym śliwki okrągłe jest wyraźnie zarysowana bruzda. Miąższ ich jest bardzo smaczny, jednak gorzej nić u renklod odchodzi on od pestki.

  

Drzewka owocowe - śliwy

3. Śliwa Intermedia:

- śliwy jajowe – odmiany charakteryzujące się wielkością i kształtem zbliżonym do jajka, są najszersze w połowie, po czym silnie zwężają się przy szypułce. Najczęściej mają barwę zielonożółtą, różne odcienie czerwieni, aż delikatny granat. Miąższ tych odmian miękki, soczysty, słodki i chrząstkowaty, niestety pestka trudno oddziela się od miąższu.

- śliwy daktylowe – odmiany te mają najbardziej wydłużony kształt ze wszystkich śliw. Barwa tych odmian to złota żółć lub granat i mimo, że mają grubą i kwaśną skórkę – ich miąższ jest niezwykle smaczny.

- śliwy owalne – owoce tych odmian są nieco bardziej wydłużone od jajowych i dużo większe, w barwie najczęściej ciemnoniebieskiej. Miąższ mają zielony, zwarty, niestety niezbyt dobrze odchodzący od pestki.

- śliwy półwęgierki – średnie lub duże owoce, o owalnym kształcie i barwie granatowej lub ciemnofioletowej. Miąższ odmiany te mają jędrny, zwięzły, bardzo smaczny i rewelacyjnie odchodzący od pestki.

 

 4. Śliwa Oeconomica:

- śliwki Węgierki – odmiany te znają chyba wszyscy. Owoce są jajowate, wydłużone lub elipsoidalne, średnie bądź duże, o ciemnej, granatowej barwie. Miąższ jest chrząstkowy, niezwykle aromatyczny, bardzo smaczny, zwięzły i dobrze odchodzi od pestki.

Polecamy
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel