REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Drzewka owocowe - jabłoń Red Boskoop
Drzewka owocowe - jabłoń Red Boskoop

Jabłoń Red Boskoop - smaczna i przetwórcza

            Jabłoń Red Boskoop inaczej nazywana bywa "Piękną z Boskoop" pochodzi z Holandii, gdzie wyhodowana była 1850r przez Willema Ottolandera. Otrzymana została z dwóch pysznych odmian: Ben Davies i McIntosh. Jest to bardzo popularna niegdyś odmiana, która coraz chętniej sadzona jest w sadach. W intensywnych sadach Belgii, Holandii i Dani uprawiana niezmiennie. Jak zatem dbać o jabłoń Red Boskoop?

Jabłoń późna Red Boskoop

 

Piękna z Boskoop - jak rośnie?

Drzewo tej odmiany rośnie dość silnie. Koronę wytwarza kulistą i dość gęstą, a cechą charakterystyczną jest spora ilość krótkopędów. Dlatego też odmiana ta wymaga cięcia prześwietlającego i odmładzającego.

W okres owocowania wchodzi dość wcześnie i owocuje corocznie i obficie. Z biegiem lat może rodzić naprzemiennie.

Jest odmianą obcopylną, więc do prawidłowego owocowania potrzebuje innych odmian jabłoni np. Lobo, Gloster, James Grieve, Szampion, Oliwka Żółta.

Sama niestety nie nadaje się jako zapylacz, gdyż jest rośliną triploidalną.

Oznacza to, że jej pyłek ma krótką żywotność nie zapyli innych odmian.

 

 

 Red Boskoop - jak owocuje?

 W okres owocowania wchodzi średnio-wcześnie, w 3-4 roku od wsadzenia.Owoce Red Boskoop przeważnie są kuliste, duże lub bardzo duże, Późna odmiana jabłoni - Red Boskoopdość wyrównanej wielkości. Te baryłkowato-kuliste owoce skórkę maja mocną, matową, ordzewioną w kolorze zielonym lub zielonożółtym. Z czasem zaczyna występować silny, rozmyty rumieniec  z ciemniejszymi paskami. Oczywiście wybarwienie owocu zależy w dużej mierze od stanowiska słonecznego. Jabłoń ta, miąższ ma gruboziarnisty, kruchy jednocześnie ścisły, aromatyczny, zielonokremowy z pysznym korzennym posmakiem. Niestety zdarza się przy dłuższych kresach suszy, następnie występują obfite opady i to może powodować pękanie skórki. Owoce jabłoni Red Boskoop rewelacyjne sprawdzają się jako jabłka deserowe, są też nie zrównane na przetwory: kompoty, dżemy i soki. Świetnie też smakują w ciastach, warto wspomnieć, że owoce Red Boskoop nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury. Jako, że Red Boskoop jest odmianą zimową, to dojrzałość swą osiąga w pierwszej połowie października. Spożywać i przechowywać możemy Red Boskoopa od grudnia do kwietnia. 

 

 Red Boskoop - jak uprawiamy?

Odmiana Red Boskoop udaje się na glebach umiarkowanie wilgotnych, ciepłych, słonecznych i żyznych. Jeśli nie mamy takiej gleby trzeba ją wcześniej zaprawić, gdyż może zawieść na glebach słabych i ubogich. Jak większość roślin nie lubi stanowisk podmokłych. 

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel