REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Drzewka owocowe - Śliwa Jerozolimka Brzoskwiniowa
Drzewka owocowe - Śliwa Jerozolimka Brzoskwiniowa

Śliwa Jerozolimka - najwcześniejsza śliwka

Sliwa Jerozolimka Brzoskwiniowa

 

Śliwa Jerozolimka Brzoskwiniowa to stara angielska odmiana, której historia sięga co najmniej XVIII wieku. Na początku XIX zyskała popularność w Holandii, następnie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

W Polsce zaczęto ja uprawiać w latach 80 XIX wieku, a swą popularność zyskała w XXw. Początkowo znana była pod nazwami: Czerwony Nektaryna, Rouge Nectarine, Jerozolimka. W XXw na stałe przyjęła się nazwa Jerozolimska, a ostatnio Brzoskwiniowa.

 

 

Czemu warto ją uprawiać?

 

Śliwa Jerozolimska - jak rośnie?

Odmiana ta rośnie silnie. Początkowo tworzą wyniosłe korony, później staja sie bardziej rozłożyste, o sztywnych gałązkach z mnóstwem krótkopędów. Śliwę Jerozolimkę uprawiamy na glebach żyznych i próchnicznych, najlepiej z małą domieszką gliny, umiarkowanie wilgotna. Posadzona w słabszej ziemi także będzie rosła i owocowała, aczkolwiek owoce będą drobniejsze. Stanowisko najlepiej słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru. Jako, że jest to odmiana wczesna, kwitnienia także możemy spodziewać się wcześniej i niestety kwiaty także sa mało odporne na wiosenne przymrozki. Z kolei jest odporna na choroby, więc nie potrzebuje chemicznych środków ochrony roślin.

 

Śliwa brzoskwiniowa Jerozolimska

Śliwa Jerozolimka - jak owocuje?

Owoce tej odmiany są duże i kuliste, różowożółte z czerwono-filoetowym rumieńcem. Przeważnie wielkość owocu to 5-70g. Miąższ jest żółty, dość zwięzły, bardzo soczysty i niesamowicie smaczny. Ponadto owoce Jerozolimskiej cechuje przyjemny i korzenny aromat. Niestety nie całkiem miąższ odchodzi od pestki. Cyba, że lato będzie ciepłe, z dużą ilością opadów, wtedy nie powinno być problemu z pestką. Śliwa Jerozolimska jest odmianą obcopylną, dlatego tez potrzebuje do owocowania innych odmian śliw. Najlepiej jeśli będzie to odmiana: Renkloda Zielona, Renkloda Ulena, Kirka, Cacańska Lepotica, Najbolja

 

Śliwa brzoskwiniowa JerozolimskaŚliwki Jerozolimskie - czemu warto je jeść?

Owoce te są przede wszystkim bogate w witaminę A, wit. z grupy B, E oraz fosfor, żelazo, wapń, magnez, wapń i potas. Maja właściwości przeczyszczające, regulują pracę jelit, chronią jelito grube przed nowotworami. Poprawiają apetyt i pracę całego układu trawiennego, a regularne spożywanie chroni przed nowotworami, chorobami układu krwionośnego, hamuje wchłanianie się cholesterolu jak i korzystnie działają na układ nerwowy. Ponadto śliwki znajdują się w czołówce owoców zawierających najwięcej antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. 

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel