REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Drzewka owocowe - Jabłoń Reneta Landsberska
Drzewka owocowe - Jabłoń Reneta Landsberska

Jabłoń Reneta Landsberska - najsmaczniejsza z Renet

 

Jabłko Reneta LandsberskaJabłoń Reneta Landsberska, znana również jako Reneta Gorzowska to stara odmiana pochodzenia Niemiecko-Polskiego. Została wyhodowana w niemieckim Landsberg (dzisiejszy Gorzów Wielkopolski) przez radcę prawnego Theodora Heinricha Otto Burchardta w 1840 roku. Ciekawym faktem jest, że jej smak zależy od tego, gdzie i w jakich warunkach jest posadzona. Reneta Landsberska lubi piaszczyste gleby o lekko kwaśnym odczynie (pH 6,2-6,7) i przewiewne miejsca. Kiedyś była sadzona wzdłuż dróg, dzięki temu nie atakowały jej choroby grzybowe, a owoce były niewiarygodnie smaczne. W dzisiejszych czasach również zaleca się sadzić ją na przewiewach, gdyż jeśli będzie rosła "schowana" wśród innych drzew czy pomiędzy budynkami w zacienionych miejscach, jej owoce stracą smak, a samo drzewo będzie w dużej mierze narażone na choroby. Idealnym więc miejscem dla niej będzie stanowisko w pełnym słońcu i na przewiewie. W brew pozorom Reneta Landsberska jest bardzo mało wymagającą odmianą. Jeżeli tylko posadzimy ją w warunkach jakie preferuje, będzie owocowała i zdrowo rosła. Niestety jest dość wrażliwa na mróz, dlatego należy ją zabezpieczać na zimę. W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonując obficie i przemiennie, co drugi rok.

 

Jabłoń Reneta Landsberska - owoce i ich zastosowanie

 

Jabłoń Reneta LandsberskaOwoce Renety Landsberskiej są zwykle duże lub średnie (8-10 cm), mają kulisto-stożkowy kształt i są nieco spłaszczone. Ich skórka jest gładka, tłusta, ma zielono-żółtą barwę i jest pokryta delikatnym, pomarańczowym rumieńcem. Jeżeli jabłonie Reneta Landsberska są sadzone jak już wyżej zostało wspomniane, w zacienionych miejscach, pośród innych drzew, owoce niestety stracą na wartości, Będą drobniejsze, blado-zielone i stracą swój wyborny smak. A pro po doskonałego smaku - miąższ jabłek Landsberskiej jest delikatny, kruchy, soczysty i słodko-winny - doskonale nadaje się na szarlotkę, soki lub wino. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w październiku, a do spożycia najlepsze są w grudniu lub w styczniu. Niestety, są wrażliwe na obicia dlatego niezbyt dobrze znoszą transport.

 

Jabłoń Reneta Landsberska - ciekawostki

 

Theodor Heinrich Otto Burchardt był synem nadburmistrza i wyhodował jabłoń Renetę Landsberską z nasiona. Drzewa owocowe były jego pasją. Krzyżował ze sobą wiele różnych odmian, kiedy wreszcie, w 1840 roku udało mu się uzyskać postępy. Mimo iż jabłoń została wyhodowana w latach 40, owoce zrodziła wiele lat później, bo dopiero w roku 1852, na kilka chwil przed śmiercią sadownika. W Gorzowie Wielkopolskim znajduje się sad jabłoni Renety Landsberskiej, a sad rodziny Burchardt, gdzie rosło pierwsze drzewo tej odmiany znajdował się w okolicach ulic Kazimierza Jagiellończyka i Edwarda Borowskiego. 

 

Zapylacze jabłoni Reneta Landsberska:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lidia Chorążewicz

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel