REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Drzewka owocowe - Jabłoń Malinowa Oberlandzka
Drzewka owocowe - Jabłoń Malinowa Oberlandzka

Jabłoń Malinowa Oberlandzka - stara, niezawodna odmiana 

 

Jabłoń MalinówkaJabłoń Malinowa Oberlandzka to bardzo stara odmiana, znana już około 1771 roku. Jej pochodzenie nie jest do końca potwierdzone, najprawdopodobniej wyhodowana została w Holandii, a pierwszy raz opisano ją z końcem XVIII wieku. Kiedyś była jedną z najpopularniejszych i najchętniej sadzonych jabłoni, zarówno w naszym kraju jak i na całym świecie. Z czasem jej popularność minęła, jednak od kilku lat znowu wysuwa się na prowadzenie, a sadownicy coraz częściej do niej wracają. Jej niepodważalnymi zaletami jest bardzo dobra wytrzymałość na mróz, dzięki czemu może być sadzona w każdym regionie naszego kraju, oraz dobra odporność na choroby w tym parch i mączniak. Malinówka Oberlandzka rośnie słabo lub średnio silnie. Dorasta do około 5 m wysokości. Jej korona jest kulista, gęsta i ma liczne zwisające pędy, na których pąki pojawiają się już w pierwszym roku po posadzeniu. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonując obficie jednak zwykle co drugi rok. Jeżeli zależy nam na corocznym owocowaniu, należy przerzedzać zawiązki. Ciekawostką jest, że odmiana ta jest drzewem długo-wiecznym, może rosnąć i owocować nawet 50 lat! Jest z sentymentem wspominana przez starsze osoby, którym kojarzy się z czasami dzieciństwa. 

 

Jabłoń Malinowa Oberlandzka - nietypowe owoce

 

Owoce Malinówki wyróżniają się pośród innych jabłek z pewnością smakiem i kolorem miąższu. Zwykle są duże, kulisto-stożkowe i mają nieregularny kształt, jednak są podobnej wielkości. Ich skórka jest cienka, jasno-zielona, prawie w całości pokryta zachwycającym, ciemno-czerwonym, często buraczkowym rumieńcem. Barwa skórki jest na tyle intensywna, że częściowo przechodzi na miąższ, sprawiając, że z jasno-zielonego przebarwia się on do jasno-czerwonego lub różowego. W smaku jest wyśmienity - kruchy, delikatny, soczysty i (jak sama nazwa mówi) ma malinowy posmak i aromat. Dzięki właśnie niepowtarzalnemu smakowi, jabłka te są najczęściej wybierane przez konsumentów. Doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia jak i na soki czy przetwory. Dojrzałość zbiorczą osiągają we wrześniu, jednak do jedzenia najlepsze są dopiero po kilku tygodniach, w październiku. Co do przechowywania, niestety nie mają one zbyt długiej wytrzymałości. W domowych warunkach możemy cieszyć się ich smakiem najwyżej do listopada, w chłodni natomiast maksymalnie do stycznia. Z tego powodu nie nadają się na eksport, choć transport znoszą całkiem dobrze. 

 

Jabłoń Malinowa Oberlandzka - sadzenie i pielęgnacja 

 

Jabłoń Malinówka OberlandzkaMalinówka Oberlandzka, jak każda jabłoń lubi słoneczne i ciepłe miejsca. Dzięki wysokiej mrozoodporności może rosnąć w każdej części naszego kraju. Wymaga ziemi gliniasto-piaszczystej i lekko kwaśnej (idealne pH 6,2 - 6,7). Sadząc ją, należy wykopać dołek głębszy i szerszy od korzeni, aby się nie podwijały i miały dużo swobodnego miejsca. Wiosną po posadzeniu jabłoń należy przyciąć, jeżeli posiada pędy boczne skracamy je o 1/3 długości, a przewodnik o około 40 cm. Jeżeli nie ma bocznych pędów, skracamy ją o około 70-80 cm. Młode sadzonki tniemy delikatnie, gdyż nie wymagają mocnego cięcia. Starsze egzemplarze natomiast przycinamy mocno w celu odmłodzenia i prześwietlenia, co wpłynie pozytywnie na jakość owocowania. Odmiana ta jest obcopylna i do owocowania potrzebuję towarzystwa innych odmian. Typowymi zapylaczami dla Malinówki Oberlandzkiej są:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lidia Chorążewicz

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel