REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Cebula szalotka – uprawa, zastosowanie i zbiór
Cebula szalotka – uprawa, zastosowanie i zbiór

cebula szalotkaCzosnek askaloński, nazywany potocznie cebulą szalotką, jest bardzo łatwy w uprawie. W naszym kraju, zazwyczaj uprawia się go amatorsko. Szalotka, nie ma specjalnych wymagań glebowych, aczkolwiek nie powinna być mocno próchniczna i właściwie zdrenowana.

 

Szalotka - uprawa


Cebule szalotkę sadzimy podobnie jak zwykłą cebulę - wczesną wiosną lub jesienią. Termin jesiennego nasadzenia, powinniśmy dobrać w taki sposób, żeby cebula w pełni się ukorzeniła i nie wypuściła szczypioru. W przeciwnym razie może zgnić. Wiosną nasadzenia rozpoczynamy w kwietniu.


Cebulki sadzimy w odstępach 25cm jedna od drugiej, na głębokość 4-5cm w zależności od wielkości cebuli. Natomiast odstęp pomiędzy rzędami powinien wynosić około 30cm. Takie rozmieszczenie cebul zapewni równomierny wzrost i dostęp promieni słonecznych z każdej strony.
Jeśli chodzi o pielęgnacje ograniczamy ją tylko do usuwania chwastów i spulchniania ziemi. Usuwamy również zżółknięte liście.


Szalotka – zbiór


Lipiec to odpowiednia pora na zbiór szalotki. Zaczynamy zbiór, kiedy szczypior zacznie zsychać. Szalotka rośnie w pęczkach. Wydobywamy ją z ziemi, delikatnie podważając, tak żeby nie uszkodzić naszego plonu. Przez kolejne dwa dni suszymy ją na słońcu. Co jakiś czas przekładamy cebulę na drugą stronę tak , aby równomiernie wyschła.


Tak wyschnięte cebule przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu. Małe cebule możemy przeznaczyć do sadzenia w przyszłym roku lub ponownego nasuszenia jesienią. Natomiast te większe nadają się do konsumpcji.


Szalotka – zastosowanie


Jest to cebula o niepowtarzalny smaku. Łączy w sobie smak i zapach cebuli i czosnku. Jest idealna do bezpośredniej konsumpcji jak i do konserwowania. Szalotka idealnie nadaje się do pędzenia na szczypior. Jest cudownym dodatkiem do sałatek i sosów. Dodana do potraw gwarantuje niepowtarzalny smak. Podkreśli smak każdego mięsa czy zupy, a przy tym ma bardzo dużo witamin i jest bardzo zdrowa. Samodzielnie uprawiana cebula jest dużo smaczniejsza i zdrowsza niż cebula kupiona w okolicznym warzywniaku.

 

 

Cebula szalotka    czosnek askaloński


Aneta Wicińska

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel