REKLAMACJA

Nowa wersja sklepu
Jesteś tutaj:Strona główna Borówka amerykańska Chanticleer
Borówka amerykańska Chanticleer

Borówka amerykańska Chanticleer – najwcześniejszy smak borówek.

 

Opowiem Ci o borówce amerykańskiej Chanticleer, jak i gdzie ją najlepiej sadzić i dlaczego cieszy się popularnością.

 

 

Borówka amerykańska Chanticleer

 

 

Borówka amerykańska Chanticleer – największa wśród borówek.

Borówka amerykańska Chanticleer jest najwcześniej owocującą wśród borówek amerykańskich. Kwitnie późno, po wiosennych przymrozkach na kolor biały lub różowy, owocuje zaś w początkach lipcu. Ma duże, twarde owoce sięgające nawet kilkunastu milimetrów średnicy. Owoce tej odmiany borówki są stosunkowo twarde, dlatego nadają się do przechowywania i transportowania. Owoce mają kolor jasnoniebieski i pokryte są białym nalotem. Z uwagi na swoje walory, borówka amerykańska Chanticleer jest bardzo lubiana przez plantatorów uprawiających borówki na skalę przemysłową. Owoce tej odmiany mogą być spożywane bezpośrednio, nadają się również na mrożonki i różnego rodzaju przetwory, takie jak dżemy, galaretki czy masy do wypieków. Jako przekąska najlepiej smakuje po schłodzeniu.

 

Borówka amerykańska Chanticleer – co lubi?

Krzew borówki amerykańskiej wyrasta do wysokości 130-160 cm. Rośnie dość szybko, jej przyurost roczny wynosi około 30 cm. Nie potrzebuje zapylacza, dlatego, żeby owocować nie potrzebuje obecności innych borówek w pobliżu. Owocuje bardzo obficie, z jednego krzewu można zebrać nawet kilka kilogramów tego owocu. Jak wszystkie borówki amerykańskie, Chanticeleer lubi stanowiska słoneczne lub lekko cieniste i osłonięte od wiatru. Gleba musi być o odczynie kwaśnym, najlepiej próchnicza i wilgotna. Sadzonki z odkrytym systemem korzeniowym sadzimy wiosną i jesienią, w doniczką również latem. Po posadzeniu krzewu, obficie go podlewamy nie dopuszczając do przesuszenia z uwagi na płytki system korzeniowy borówki amerykańskiej. Jesienią wokół sadzonki usypujemy kopczyk z trociny albo obsypujemy krzew korą sosnową.

 

Polska – zagłębiem borówki amerykańskiej  w Europie.

Jak nietrudno się domyślić borówka amerykańska największą popularność zdobyła za oceanem. Powoli jednak podbiła podniebienia konsumentów na całym świecie. Gatunek obejmuje w chwili obecnej ponad czterysta odmian. W naszym kraju znanych jest około 30 odmian.  Nasi plantatorzy docenili ten owoc i dlatego znajdujemy się w czołówce państw europejskich, jeśli chodzi o produkcję borówki amerykańskiej. Nasze borówki możemy spotkać nie tylko na polskich stołach, ale także eksportujemy z powodzeniem ten owoc do krajów ościennych. Propagowanie spożywania tego owocu może przynieść nie tylko korzyści ekonomiczne, ale przede wszystkim jest to jeden z najzdrowszych owoców na świecie.

Polecamy
  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
0 szt., 0.00

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel